ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 €
ΑΓΟΡΕΣ ΕΩΣ 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
kymco
voge
benelli
keeway
kymco
voge
benelli
keeway
> Αρχική > Blog / MotoRacing > MOTO TIPS - SERVICE ΜΗΧΑΝΗΣ

Προληπτικός έλεγχος μηχανής εν όψει του φθινoπώρου


04/09/2021
Προληπτικός έλεγχος μηχανής εν όψει του φθινoπώρου
Το φθινόπωρο, το κρύο και οι βροχές έρχονται σιγά-σιγά και μαζί ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στη μοτοσυκλέτα σας, που σας κουβαλάει καθημερινά στην πλάτη της.

Αποτελεί παράδοση και βαρετό κλισέ να διαβάζετε τέτοια εποχή άρθρα σχετικά με τον φθινοπωρινό προληπτικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας ή του scooter σας, όμως η αλήθεια είναι πως όσες φορές κι αν ειπωθεί και γραφτεί γιατί είναι απαραίτητος αυτός ο έλεγχος, πάντα θα βλέπουμε κάποιους να ταλαιπωρούνται από βλάβες που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει, με ελάχιστο ή πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που πλήρωσαν μετά την βλάβη. Πάμε λοιπόν γιατί έχουμε ξεκινήσει ήδη να τα βλέπουμε στους δρόμους:


Ο προληπτικός έλεγχος είναι πιο φτηνός

Η λογική που ακολουθούν κάποιοι είναι: “Όσο δουλεύει, μην το πειράζεις”. Δυστυχώς όμως αν πάρεις μολύβι και χαρτί και κάνεις την πρόσθεση πόσο σου κόστισε πραγματικά μια ζημιά, θα δεις πως θα ήταν πολύ πιο φτηνό αν την είχες προλάβει με την έγκαιρη συντήρηση ή αντικατάσταση ενός ανταλλακτικού.


Γιατί όμως μιλάμε για χειμερινή και καλοκαιρινή προετοιμασία της μοτοσυκλέτας μας; Μήπως το κάνουμε για να στείλουμε τους μοτοσυκλετιστές στα συνεργεία και να αυξήσουμε τις δουλειές των εμπόρων; Ο βλάκας είναι αήττητος, όποτε δεν θα μπούμε καν σε αυτή την κουβέντα. Άλλωστε όσα γράφουμε εδώ, μπορείς να τα κάνεις εντελώς μόνο σου, εντελώς τσάμπα, χωρίς μηχανολογικές γνώσεις.


Θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιους λόγους οι καιρικές συνθήκες απαιτούν να δώσουμε λίγη παραπάνω σημασία σε κάποια συγκεκριμένα σημεία της μοτοσυκλέτας μας. Ο χειμώνας έχει πολλές κρύες και βροχερές ημέρες, επιβαρύνοντας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας μας. Αντιθέτως, το καλοκαίρι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, που επιβαρύνουν υπέρμετρα τα μηχανικά μέρη της μοτοσυκλέτας μας. Οπότε τώρα που ξεκινάν δειλά δειλά τα κρύα και οι βροχές, καλό είναι να κάνουμε τους ακόλουθους ελέγχους για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων.


Ξεκίνα από την μπαταρία

Η μπαταρία είναι το πιο παραμελημένο αναλώσιμο ανταλλακτικό, που μπορεί να μας προκαλέσει δεκάδες προβλήματα κατά την διάρκεια της μεταβολής του καιρού. Το κρύο δυσκολεύει το έργο της και μειώνει της απόδοσή της. Μια γερασμένη μπαταρία ίσως δουλεύει μια χαρά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όμως μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10⁰C, να μην έχει πλέον την δύναμη να εκκινήσει τον κινητήρα. Για τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας μας δεν αρκεί να δούμε απλώς να έχει πάνω από 12,6 Volt, αλλά θα πρέπει να της κάνουμε και το ειδικό “τεστ κοπώσεως”, δηλαδή να δούμε πόσο χαμηλά πέφτει όταν επιβαρύνεται με φορτίο. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές, μια μπαταρία να δείχνει πλήρως φορτισμένη, αλλά όταν πατάς το κουμπί της μίζας να μην έχει την δύναμη να αντέξει το φορτίο. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο σε μπαταρίες με ηλικία άνω των δύο ετών. Μιλάμε από την ημέρα αγοράς και για τις κοινές μπαταρίες.





Πολύ σημαντικός είναι και ο έλεγχος των πόλων της μπαταρίας μας και των καλωδίων που βιδώνουν πάνω τους. Η υγρασία οξειδώνει τους πόλους και σιγά-σιγά τα καλώδια χάνουν την επαφή τους. Ως αποτέλεσμα είναι να μην φορτίζεται σωστά η μπαταρία, αλλά και να μην τροφοδοτεί σωστά το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας μας. Ο καθαρισμός των πόλων και των καλωδίων από την οξείδωση, καθώς και η προστασία τους με ειδικά σπρέι είναι κάτι που πρέπει να κάνετε κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

Στη μακαρονάδα της καλωδίωσης

Εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος των καλωδίων. Ειδικά στις μοτοσυκλέτες που έχουν ηλικία άνω των πέντε ετών, παρατηρείται πολύ συχνά το πλαστικό περίβλημα των καλωδίων να σκληραίνει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στη χώρα μας και να χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι όταν έρθει ο χειμώνας και το κρύο, το πλαστικό περίβλημα ραγίζει και σπάει σε μικρά κομματάκια, αφήνοντας γυμνό το καλώδιο. Η επαφή ενός γυμνού καλωδίου με το πλαίσιο, το υποπλαίσιο ή άλλο μεταλλικό τμήμα της μοτοσυκλέτας, μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα οποιαδήποτε στιγμή. Το ίδιο σημαντικό είναι και το καλώδιο της γείωσης, το οποίο πρέπει να είναι καλά βιδωμένο και καθαρό, διότι σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει την καταστροφή της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας.






Εξίσου σημαντικό είναι να κοιτάξετε τις φίσες και να ελέγξετε αν αυτές είναι σταθερά τοποθετημένες. Ειδικά αυτές που βρίσκονται πίσω από τα φώτα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.


Συνήθως στις μοτοσυκλέτες άνω των πέντε ετών που έχει τύχει να αλλάξουν λάμπες δύο-τρεις φορές, θα βρεις σπασμένα κλιπ, κομμένα ή σκισμένα τσιμουχάκια στεγανοποίησης.


Τσέκαρε το ψυγείο

Αν η μοτοσυκλέτα σου έχει υγρόψυκτο κινητήρα, ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού και του θερμοστάτη, είναι εξίσου σημαντικός τον χειμώνα. Ο κινητήρας μας πρέπει να έρχεται γρήγορα και ομοιόμορφα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αν ο θερμοστάτης έχει “κολλήσει” και δεν κλείνει, ο κινητήρας μας θα δουλεύει “κρύος” για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτι που είναι πολύ κακό για την υγεία του και για την ποιότητα της καύσης.


Ρίξτε επίσης μία ματιά στα ελαστικά, κάτι το οποίο πρέπει να κάνετε έτσι κι αλλιώς τακτικά, καθώς με την αλλαγή θερμοκρασίας σίγουρα θα χρειάζονται αέρα και φυσικά, ό,τι κι αν γίνει μην κουκουλώσετε -για μήνες- την μοτοσυκλέτα σας, αλλά χρησιμοποιήστε την όλο το χρόνο! Με σωστό εξοπλισμό αναβάτη τίποτα δεν πρέπει να σας περιορίσει, εκτός από το χιόνι φυσικά, κι αυτός είναι ο γενικός κανόνας, καθώς ειδικότερα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μοτοσυκλετιστές που ακόμη κι όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια συνεχίζουν να οδηγούν ακάθεκτοι.



Σε κάθε περίπτωση αν θέλετε να προετοιμάσετε κατάλληλα την μοτοσυκλέτα ή το σκούτερ σας για τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, αξίζει να ρίξετε μια στο σαιτ μας Motoracing.gr και να βρείτε μπαταρίες μηχανών, scooter & πάπιας μεγάλων κατασκευαστών του χώρου όπως Yuasa, BS, unibat, Magneti Marelli, που μπορούν να σας εγγυηθούν ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας χρήση. Παράλληλα θα βρείτε αντιψυκτικά υγρά (παραφλού) με αντοχή σε θερμοκρασίες μέχρι και -38oc  (Bel-Ray, Eneos, Bardahl), καθώς και χειμερινά ελαστικά (Michelin, Mitas, Pirelli)  για κάθε μοντέλο της αγοράς. Αν μη τη άλλο για κάθε σας απορία μπορείτε να απευθύνεστε στο συνεργείο του Motoracing και στο 2510200570, όπου το έμπειρο προσωπικό μας να σας κατατοπίσει με φερεγγυότητα σε κάθε σας πρόβλημα γύρω από το χώρο της μοτοσυκλέτας.




« Επιστροφή




ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 30€
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
Σε 14 ημερολογ. ημέρες
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με πιστωτική κάρτα
© 2021 - 2022 motoracing.gr Κατασκευη eshop by infocus
Back To Top
48
gr
COOKIE DIALOG