ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 €
ΑΓΟΡΕΣ ΕΩΣ 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
kymco
voge
benelli
keeway
kymco
voge
benelli
keeway
> Αρχική > Blog / MotoRacing > MOTO TIPS - SERVICE ΜΗΧΑΝΗΣ

Ποια είναι η σωστή επιλογή λαδιού για την μοτοσυκλέτα & το scooter


22/08/2021
Ποια είναι η σωστή επιλογή λαδιού για την μοτοσυκλέτα & το scooter
Μπορούμε να γράψουμε πολλές σελίδες και άρθρα για αυτήν την ερώτηση με χημικές αναλύσεις για τα λιπαντικά και τύπους ορυκτών ή προδιαγραφές για τους πιο απαιτητικούς κινητήρες. Σκοπός μας είναι σε αυτό το άρθρο να σας γράψουμε ένα οδηγό με της οδηγίες που χρειάζεστε για το σωστό λιπαντικού που θα χρησιμοποιήσετε στην μοτοσικλέτα και το scooter σας.


Οι επιπτώσεις λάθους λιπαντικού στον κινητήρα

Οι κίνδυνοι με την μη κατάλληλες προδιαγραφές λαδιού είναι πολύ σοβαρές με αποτελέσματα ολικής καταστροφής. Η καταστροφή του κινητήρα δεν είναι της περισσότερες φορές άμεση υπάρχουν σημάδια που μπορεί να καταλάβουμε το λάθος λιπαντικό. 

1. Με τη δημιουργία μικρών θορύβων.

2. Σημαντική αίσθηση μείωσης της απόδοσης του κινητήρα.

3. Αύξηση της θερμοκρασίας.

4. Ολίσθηση του δίσκου συμπλέκτη.

5. Δυσκολία σε κάθε αλλαγή ταχύτητας.

6. Καύση των λαδιών από τον κινητήρα με αποτέλεσμα της χαμηλής στάθμης λαδιού.

Η επιδιόρθωση από μια λάθους επιλογής λαδιού για τον κινητήρα ξεπερνάει της περισσότερες φορές το συνολικό κόστος της μοτοσυκλέτας. Τα οφέλη από τα λιπαντικά για την μοτοσυκλέτα Με την επιλογή ενός σωστού λιπαντικού τα οφέλη είναι αρκετά με αποτελέσματα μακροζωίας του κινητήρα καλύτερη λειτουργιά στα μηχανικά μερί σημαντική μύωση θορύβου καλύτερη ολίσθηση των πιστονιών και τον έδρανον με αρκετή μύωση στην θερμότητα άρα μεγαλύτερη απόδοση του κινητήρα και μικρότερη καταναλώσει καύσιμου και προστασία από οξείδωση σε όλα τα μεταλλικά μερί του κινητήρα.


Η σωστή επιλογή λαδιού για την μοτοσυκλέτα και των scooter


Ο καλύτερος οδηγός για την επιλογή του λαδιού είναι ο κατασκευαστής με ορισμένες από τις πληροφορίες που αναφέρουν να είναι προτιμώμενες και να επιλέξουμε εμείς σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωση της μοτοσυκλέτας η του scooter διαβάζοντας ένα owners manual μας αναφέρει τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που προβλέπετε να έχουν τα λάδια του κινητήρα μας.


Ανάλυση προδιαγραφών


Τα λάδια κινητήρων που πληρούν το πρότυπο JASO T 903: 2006 μπορούν να ταξινομηθούν σε τέσσερις κατηγορίες : JASO MA, JASO MA1, JASO MA2 και JASO MB. Οι κατηγορίες που βασίζονται στο JASO T 904: 2006 αποτελούνται από τα αποτελέσματα της τριβής στην δοκιμή του συστήματος συμπλέκτη. Προκειμένου ένα λάδι κινητήρα να πληροί κάποιο από τα προαναφερθέντα πρότυπα JASO, πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα επίπεδα ποιότητας: API SG, SH, SJ, SL, SM.


Το JASO T903 καθορίζει δύο κατηγορίες επιδόσεων



-MA2 για μοτοσυκλέτες με υγρό συμπλέκτη. 


-MB για μοτοσικλέτες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων (Scooters). 


MA2


Οι μοτοσικλέτες στεγάζουν διάφορα εξαρτήματα με διαφορετικές απαίτησης  σε μία συμπαγή μονάδα τον κινητήρα, ενός υγρού συμπλέκτη και ένα κιβώτιο ταχυτήτων που όλα βρίσκονται  μαζί.  Αυτή η διαμόρφωση βασίζεται σε ένα λάδι για την παροχή λίπανσης για ολόκληρο το σύστημα. Συνεπώς, απαιτείται βέλτιστη απόδοση τριβής προκειμένου να αποφευχθεί η ολίσθηση του συμπλέκτη, και ταυτόχρονα η καλύτερη λίπανση στα υπόλοιπα εξαρτήματα της μοτοσικλέτας ένα πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ικανότητα οδήγησης και απώλεια ισχύος κατά τη λειτουργία.



MB


Για μοτοσικλέτες με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CVT (Continuously Variable Transmission)  (Scooters). Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση που απαιτείται λάδι ποιότητας JASO MA.


API SM & SN


Είναι ένα πρότυπο για την βιομηχανία τον αυτοκινήτων και της μοτοσικλέτας . Αυτά τα πρότυπα αναγνωρίζονται και σε πολλές περιπτώσεις αναπτύσσονται σε συνδυασμό με κατασκευαστές μοτοσικλετών και λιπαντικών. Τα γράμματα δίπλα στο API, όπως το SM, αναφέρονται στο επίπεδο ποιότητας του λαδιού κινητήρων. Το τρέχον υψηλότερο διαθέσιμο πρότυπο είναι SN.



Eπιλογή ιξώδης λαδιού (SAE)


Η βιομηχανία των λιπαντικών έχει δημιουργήσει αρκετές κατηγορίες ιξώδες ώστε ανάλογα την εξωτερική θερμοκρασία να κάνουμε την σωστή επιλογή για την μοτοσυκλέτα και scooter.



Βάζοντας λάθος ιξώδες


Στη λάθος επιλογή ιξώδες δεν θα υπάρξει η σωστή λίπανση στον κινητήρα με αποτελέσματα καταστροφικά για τα μηχανικά μέρη της μοτοσικλέτας. Το ιξώδες απευθύνετε στη πυκνότητα του λαδιού έχοντας επιλέξει ένα μεγάλο ιξώδες θα είναι πολύ παχύ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η σωστή ροή του λαδιού και η καθυστέρηση στην εκκίνηση του κινητήρα έως και 40 δευτερόλεπτα , προς στο σύστημα λίπανσης και την μηχανικών εξαρτημάτων. Σε περιπτώσεις με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον -0 παραμονεύει ο κίνδυνος στο να παγώσει το λιπαντικό με τις χειρότερες συνέπειες για τον κινητήρα. Επιλέγοντας ένα λεπτό λάδι δεν θα δημιουργηθεί το απαραίτητο φιλμ ανάμεσα στα μεταλλικά κομμάτια που χρειάζονται προστασία από το λιπαντικό με αποτέλεσμα έλλειψη λίπανσης δημιουργούν αύξηση της τριβής και φθορά στα μηχανικά μέρη του κινητήρα.


Επιλέγοντας το σωστό ιξώδες


Λιπαίνουμε σωστά τον κινητήρα μας που είναι σημαντικό για την λειτουργιά του αυτό το επιταχύνουμε επιλέγοντας ένα σωστό ιξώδες δημιουργούμε την κατάλληλη ροή και όγκου μέσα από της αυλακώσεις και σωληνώσεις του ρέει το λιπαντικό στον  κινητήρα  ώστε να έχουμε χαμηλότερες τριβές, φθορές και θερμοκρασίες στην μοτοσικλέτα κερδίζοντας σημαντική μύωση καύσιμου και συνεισφέροντας στην αύξηση ζωής στο κινητήρα.



Ποιες είναι οι διαφορές στα λιπαντικά μοτοσυκλέτας


Τα λιπαντικά χωρίζονται σε ομάδες και ανάλογα τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας μαζί με τις οδηγίες του κατασκευαστή επιλέγουμε το λάδι που χρειαζόμαστε.Οι ομάδες των λιπαντικών είναι πέντε. Η American Petroleum Ινστιτούτου (ΑΡΙ) έχει δημιουργήσει κατηγορίες για τα έλαια σε πέντε ομάδες οι οποίες προσδιορίζονται από το επίπεδο κορεσμού, το επίπεδο θείου και δείκτη ιξώδους.


Ομαδες API (american petroleum institute).


Ομάδα I (ορυκτέλαιο)

Τα βασικά έλαια της Ομάδας I είναι εξευγενισμένα με διαλύτες. Παράγονται ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές. 

Ομάδα IΙ (ορυκτέλαιο)

Τα βασικά έλαια της Ομάδας IΙ υφίστανται υδρογονοδιάσπαση. Παράγεται ένα ορυκτέλαιο με καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές. 

Ομάδα III (ορυκτέλαιο)

Τα βασικά έλαια της Ομάδας IΙΙ υφίστανται υδρογονοπυρόλυση. Παράγονται ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές. 

Ομάδα IV (synthetic)

Ομάδα έλαια IV βάσης είναι Πολυαλφαολεφίνες (Polyalphaolefins) (PAO). Είναι χημικά κατασκευασμένα με συνθετικά βασικά αποθέματα και όταν συνδυάζονται με πρόσθετα προσφέρουν εξαιρετική απόδοση σε ένα ευρύ φάσμα λιπαντικών ιδιοτήτων. Έχουν πολύ σταθερές χημικές συνθέσεις και εξαιρετικά ομοιόμορφες μοριακές αλυσίδες. Τα βασικά έλαια της Ομάδας IV γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα σε synthetic και semi synthetic και είναι η πρώτη επιλογή σε προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία και της βιομηχανικές εφαρμογές.

Ομάδα V (ester)

Τα λιπαντικά της Ομάδας V χρησιμοποιούνται κυρίως για τη δημιουργία πρόσθετων ελαίων. Οι εστέρες και οι πολυεστέρες είναι και τα δύο κοινά βασικά έλαια της Ομάδας V που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των προσθέτων ελαίων.  Συνήθως Ομάδα V έλαια δεν χρησιμοποιούνται Συνήθως Ομάδα V έλαια δεν χρησιμοποιούνται ως ένα βασικό έλαιο, αλλά ως πρόσθετο σε άλλα έλαια βάσης.

Κατηγορίες λιπαντικών

Από τις ομάδες τον λιπαντικών σύμφωνα με την ΑΡΙ οι κατασκευαστές δημιουργούνε κατηγορίες λιπαντικών ώστε να προσαρμοστούμε σε όλες τις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας και των scooter και δυνατότητα ευέλικτης τιμής προς τον καταναλωτή αφού το κόστος παράγωγης από την πρώτη ομάδα μέχρι την τελευταία είναι πολύ μεγάλο.

-Ορυκτέλαια

-Ημισυνθετικό

-Συνθετικά

-Συνθετικά με Ester

-100% Συνθετικά

-100% Συνθετικά με Este



Επιλογή λιπαντικού


Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο πιο σύντομοι στην ανάλυση των λιπαντικών ώστε να επιλέξετε το σωστό λιπαντικό μια σύντομη μάτια με το τρόπο επιλογής.


1. Διαβάζουμε το τεχνικό φυλλάδιο του κατασκευαστή για την σωστή επιλογή JASO API η επιλέγουμε νεότερη.


2. Επιλέγουμε ιξώδες σύμφωνα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος


3. Διαλέγουμε την κατηγορία σύμφωνα με τις οδηγίες ή επιλέγουμε ανώτερη επεξεργασία

Γνωρίζοντας τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που χορηγούνται με πιστοποίηση από την API JASO και επιλέγοντας βάση αυτόν θα έχουμε εξασφάλιση τα απαραίτητα λάδια για τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας.  Επιλέγοντας οποιαδήποτε εταιρία λιπαντικών με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του κινητήρια μας. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέγουμε την τελευταία γενιά λιπαντικών που συνήθως είναι και πιο δαπανηρά άλλα όχι κατώτερα από αυτό που αναφέρει ο κατασκευαστής.


Σχετικά με την αντικατάσταση λαδιών μηχανής, scooter και παπιού θα βρείτε στο κατάστημά μας Motoracing.gr, επώνυμα λιπαντικά των εταιρειών ENEOSBEL-RAYSPECTROWEBER και BARDAHL καθώς και φίλτρα λαδιού για κάθε τύπο moto της σειράς HIFLOFILTRO. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση αναφορικά με την αλλαγή λαδιών μπορείτε επίσης να μας καλέσετε στο τηλ. 2510200570 και να διευκρινίσουμε οποιαδήποτε απορία σας


 

 




« Επιστροφή




ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 30€
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
Σε 14 ημερολογ. ημέρες
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με πιστωτική κάρτα
© 2021 - 2022 motoracing.gr Κατασκευη eshop by infocus
Back To Top
48
gr
COOKIE DIALOG