ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 €
ΑΓΟΡΕΣ ΕΩΣ 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
kymco
voge
benelli
keeway
kymco
voge
benelli
keeway
> Αρχική > Blog / MotoRacing > MOTO TIPS - SERVICE ΜΗΧΑΝΗΣ

Γρανάζωμα μηχανής - moto


19/01/2021
Γρανάζωμα μηχανής - moto
Μια από τις πιο δημοφιλείς μετατροπές που κάνουν οι μοτοσυκλετιστές είναι η αλλαγή των γραναζιών κίνησης με άλλα που έχουν περισσότερα ή λιγότερα δόντια σε σχέση με τα εργοστασιακά. Η συγκεκριμένη μετατροπή αλλάζει τη σχέση της τελικής μετάδοσης και ο στόχος είναι να βελτιωθεί η επιτάχυνση, αφού αλλάζοντας το μέγεθος του εμπρός και του πίσω γραναζιού, μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά απόδοσης της μοτοσυκλέτας.

Αρχικά, πρέπει να δούμε τι ακριβώς είναι η σχέση μετάδοσης. Αρκετά απλοποιημένα, μπορούμε να πούμε ότι κάθε γρανάζι έχει μια διάμετρο εξωτερική. Ο λόγος των διαμέτρων δύο συνεργαζόμενων γραναζιών καλείται σχέση μετάδοσης. Για παράδειγμα, αν ένα γρανάζι με διάμετρο 10 χλστ. μεταδίδει κίνηση σε ένα γρανάζι με διάμετρο 20 χλστ., η σχέση μετάδοσης μεταξύ τους είναι 10/20 = ½ = 0,5 (σχέση υποπολλαπλασιασμού). Έχει μεγάλη σημασία από ποιο γρανάζι μεταδίδεται η κίνηση. Αν σε αυτή την περίπτωση μεταδιδόταν από το δεύτερο γρανάζι στο πρώτο, η σχέση θα ήταν 20/10 = 2 (σχέση πολλαπλασιασμού). Επειδή η διάμετρος του γραναζιού συνδέεται αλογικά με το μήκος της περιμέτρου του, στην οποία βρίσκονται τα δόντια, η σχέση μετάδοσης μπορεί να εκφραστεί και με τον αριθμό των δοντιών κάθε γραναζιού. Δηλαδή, αν στα παραπάνω γρανάζια αυτό που μεταδίδει την κίνηση έχει 20 δόντια και το δεύτερο 40, η σχέση μετάδοσης είναι επίσης 20/40 = 0,5.

             


Η σχέση μετάδοσης φανερώνει πόσο μεταβάλλεται ο αριθμός των στροφών που περιστρέφεται το δεύτερο γρανάζι. Η αντίστροφη τιμή της (1/0,5 = 2) δείχνει πόσες φορές πολλαπλασιάζεται η ροπή που φτάνει στο δεύτερο γρανάζι. Aς θεωρήσουμε ότι στα δύο παραπάνω γρανάζια αυτό με τα 10 δόντια είναι στον κινητήρα (εμπρός γρανάζι) και αυτό με τα 20 δόντια στον πίσω τροχό (πίσω γρανάζι). Αν το εμπρός περιστρέφεται με 200 x 0,5 = 100 σ.α.λ., αυτόματα, η ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό είναι η διπλάσια από αυτή που περιστρέφει το εμπρός γρανάζι.


Από το παραπάνω γεγονός, βλέπουμε ότι, μικραίνοντας ή κονταίνοντας τη σχέση μετάδοσης (κοντή σχέση), μεγαλώνει η ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό, αλλά αυτομάτως αυτός περιστρέφεται με λιγότερες στροφές. Δηλαδή, η μοτοσικλέτα έχει περισσότερη δύναμη στον τροχό, αλλά πηγαίνει με μικρότερη ταχύτητα.


Φυσικά, ισχύει και το αντίστροφο: μεγαλώνοντας ή μακραίνοντας τη σχέση μετάδοσης (μακριά σχέση), ο πίσω τροχός περιστρέφεται γρηγορότερα, αλλά με μικρότερη δύναμη. Δηλαδή, η μοτοσικλέτα πηγαίνει γρηγορότερα, αλλά στο πρώτο εμπόδιο (για παράδειγμα, ανηφόρα), θα χάσει εύκολα ταχύτητα.


Στις μοτοσικλέτες δρόμου η σχέση τελικής μετάδοσης έχει τέτοια τιμή, ώστε η τελική ταχύτητα να επιτυγχάνεται στις στροφές μέγιστης ιπποδύναμης του κινητήρα. Σε άλλη περίπτωση, η τελική ταχύτητα είναι μικρότερη από τη μέγιστη δυνατή.


Όπως γίνεται φανερό, σε περίπτωση που απαιτείται γρηγορότερη επιτάχυνση, η τελική σχέση κονταίνει, ενώ αν απαιτείται μεγαλύτερη τελική ή χαμηλότεροι ρυθμοί περιστροφής του κινητήρα, η τελική σχέση μακραίνει.


Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι το εξής: για να κοντύνει η σχέση μετάδοσης, μικραίνει το εμπρός γρανάζι ή μεγαλώνει το πίσω. Για να μακρύνει, μεγαλώνει το εμπρός ή μικραίνει το πίσω.


Επιπλέον στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε μια πληθώρα από επιλογές σε αλυσίδες κίνησης, γρανάζια πίσω & μπροστά καθώς και σετ κίνησης μοτοσυκλετών και παπιών για κοντό ή μακρύ γρανάζωμα, για κάθε moto της αγορας (Yamaha, Honda, Suzuki, Kawazaki, Ducati, Benelli, KTM, κτλ.)
Στο Motoracing το κύριο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας & εξυπηρέτησης σε όλα τα είδη που προμηθευόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση το κατάστημά μας επικεντρώνεται σε καταξιωμένες εταιρείες αλυσογράναζων παγκοσμίου φήμης (RK, JT, DID) οι οποίες σας υπόσχονται μέγιστη ασφάλεια και αντοχή σε κάθε σας βόλτα.

 



« Επιστροφή




ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 30€
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
Σε 14 ημερολογ. ημέρες
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με πιστωτική κάρτα
© 2021 - 2022 motoracing.gr Κατασκευη eshop by infocus
Back To Top
48
gr
COOKIE DIALOG