ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 €
ΑΓΟΡΕΣ ΕΩΣ 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
kymco
voge
benelli
keeway
kymco
voge
benelli
keeway
> Αρχική > Blog / MotoRacing > MOTO TIPS - SERVICE ΜΗΧΑΝΗΣ

Αντικατάσταση ελαστικών μηχανής & scooter


19/11/2020
Αντικατάσταση ελαστικών μηχανής & scooter

Το σημαντικότερο και πιο καθοριστικό σημείο πάνω σε μία μοτοσυκλέτα είναι τα ελαστικά.

Οι μοτοσικλέτες ισορροπούν, φρενάρουν και στρίβουν, στηριζόμενες σε μερικά τετραγωνικά εκατοστά επιφάνειας ελαστικού. Η μικρή αυτή έκταση που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την άσφαλτο, επιβάλλεται να διατηρεί τις ιδιότητές της, τις οποίες έχει δώσει ο εκάστοτε κατασκευαστής ελαστικών.


Οι περισσότεροι κατασκευαστές αποφεύγουν να πουλήσουν ένα ελαστικό ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών, αλλά για να μη βρεθείτε με ελαστικό που έχει ξεμείνει στην αποθήκη κάποιου μαγαζιού, μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή την επιγραφή DOT ή οποία είναι αποτυπωμένη στο πλαϊνό μέρος του ελαστικού. Πρόκειται για έναν τετραψήφιο κωδικό τυπωμένο πάνω στο ελαστικό που δείχνει την εβδομάδα και τη χρονιά παραγωγής του.



 

Πότε συνίσταται η αντικατάσταση ελαστικών

Η ενδεδειγμένη κίνηση είναι να αντικαταστήσετε τα ελαστικά, όταν έχουμε συμπληρώσει περίπου 15.000 χλμ. από την τελευταία αλλαγή. Χρονικά, το όριο αυτό μεταφράζεται σε ενάμιση με δύο χρόνια χρήσης. Επίσης, αν οι  αυλακώσεις της χάραξης, έχουν βάθος μικρότερου από 1 χιλιοστό. Επίσης αν τα ελαστικά σας εκτίθενται σε ήλιο και γενικά σε συνθήκες με πολύ σκόνη, χώματα ή οδηγούμε αποκλειστικά στην πόλη, ενδέχεται να κερώσουν, δημιουργώντας ένα σκληρό φιλμ (γυαλάδα) στην επιφάνεια τους. Οπότε η αλλαγή είναι ενδεδειγμένη και σε αυτή την περίπτωση. Αν έχετε την ατυχία να σας σκάσει το λάστιχο δύο φορές τότε και πάλι συνίσταται αλλαγή. Ένα εσωτερικό μπάλωμα/κορδόνι το αντέχει ένα ελαστικό, στα δύο όμως, ειδικά αν αυτά είναι σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση, τότε σίγουρα δεν κάνουν δουλειά και η ζημιά που έχει προκληθεί κρίνεται ως μη αναστρέψιμη.

Παράλληλα για να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα της κατάστασης των ελαστικών σας πρέπει να κάνετε τακτικούς ελέγχους. Με κύρια έμφαση τα κάτωθι σημεία:

1. Φθορά: Η φθορά του ελαστικού πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να μη λείπουν κομμάτια γόμας.

2. Πέλμα ελαστικού: Το πέλμα του ελαστικού είναι φρέσκο ή έχει αρχίσει να παίρνει γκρι χρώμα; Παρατηρείτε ρωγμές και το ελαστικό δείχνει εύθραυστο; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι το ελαστικό έχει «γεράσει».

3. Προφίλ ελαστικού:
Ορισμένες φορές ένα ελαστικό μπορεί να δείξει σημάδια «κόπωσης» εμφανίζοντας «ρωγμές» στο προφίλ του, οπότε καλό είναι να κοιτάτε κι εκεί.


4. Την ταλαιπωρία που έχει περάσει: Αν το ελαστικό έχει επισκευαστεί πολλές φορές μετά από κλατάρισμα ή αν κάθεται πολύ καιρό χωρίς αέρα, καλό θα ήταν να αντικατασταθεί.


Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα ελαστικά

Οι αριθμοί και οι ενδείξεις στο πλάι των ελαστικών μας μπορεί να δείχνουν μυστηριώδεις, αλλά είναι εξαιρετικά απλές και ξεκάθαρες από την στιγμή που θα  εξοικειωθείτε με αυτά. Για παράδειγμα στην περίπτωση του  120/70 ZR17. Οι πρώτοι δύο αριθμοί είναι το πλάτος του ελαστικού σε mm και ο δεύτερος το ύψος, που ορίζεται ως ποσοστό του πλάτους. Το γράμμα που ακολουθεί είναι ο δείκτης ταχύτητας, στην περίπτωσή μας Ζ = άνω των 250 km, η μοναδική διάταξη χωρίς άνω όριο, και μετά ο τύπος του ελαστικού. Το R σημαίνει ότι το ελαστικό είναι τεχνολογίας Radial. Ακολουθείται από τη διάσταση της ζάντας της μοτοσυκλέτας, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ζάντα 17 ιντσών.

Ταυτόχρονα τα αρχικά DOT σημαίνουν ότι το ελαστικό είναι εγκεκριμένο για χρήση δρόμου, ενώ όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως  τα τέσσερα τελευταία ψηφία των αριθμών που ακολουθούν  υποδηλώνουν την ημερομηνία κατασκευής. Τα δύο πρώτα αφορούν στην εβδομάδα και τα τελευταία δύο στο έτος. Έτσι, το DOT-1317 που απεικονίζεται στην προηγούμενη εικόνα φανερώνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 13η  εβδομάδα του 2017. Από εκεί και έπειτα υπάρχει βέβαια ένα περιθώριο επιλογής που καθορίζεται βάση της χρήσης που κάνετε στην μοτοσικλέτα μας. Εν κατακλείδι, δυο είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν ένα ελαστικό. Η πρόσφυση (μαλακή γόμα) και η αντοχή στην φθορά (σκληρή γόμα). Επί παραδείγματι, μια βαριά touring μοτοσικλέτα που διανύει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα τον χρόνο, θα «φαγώσει» ένα ελαστικό με μαλακή γόμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται λοιπόν πιο σκληρή γόμα, την οποία λόγο βάρους θα φέρνει σε θερμοκρασία λειτουργίας γρήγορα και η οποία επίσης θα αντέξει αρκετά. Το λάστιχο αυτό σε μια ελαφριά μοτοσικλέτα πόλης είναι εντελώς ακατάλληλο όμως.

Εντούτοις , η αντοχή στην φθορά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αλλά ποτέ το ελαστικό δεν θα έρχεται σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, με αποτέλεσμα η πρόσφυση να είναι μειωμένη. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε λάστιχο με μαλακή σχετικά γόμα, που να ζεσταίνεται γρήγορα ακόμα και μέσα στην πόλη. Φυσικά υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις, όπως και δίγομα ελαστικά που φέρουν σκληρότερη γόμα στο κέντρο τους, για αντίσταση στην φθορά και πιο μαλακή στις άκρες τους, για πρόσφυση υπό κλίση.

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από λάστιχα για μηχανές, παπάκια και scooter, σε διάφορους τύπους γομών και πελμάτων επώνυμων κατασκευαστών όπως Pirelli, Michelin, Metzeler, Irc, Mitas, Dunlop, Wanda κ.α., τα οποία υπόσχονται μέγιστο κράτημα και πρόσφυση τόσο σε ασφάλτινες, όσο και σε χωμάτινες επιφάνειες. 




Σε κάθε περίπτωση μετά από μια αντικατάσταση ελαστικών καλό θα ήταν να προβείτε και σε μια αναγκαία ζυγοστάθμιση τροχών, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη φθορά και οι τυχόν ενοχλήσεις- κραδασμοί του τιμονιού, συμβάλλοντας στο μέγιστο για μια ασφαλή και άνετη οδήγηση. 

Κάποια από τα σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη ζυγοστάθμισης:

     - Ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος του ελαστικού

     - Τρέμουλο στο τιμόνι κατά την οδήγηση, πιο αισθητό σε μεγάλες ταχύτητες

     - Φθορά σε τμήματα του μπροστινού συστήματος της μηχανής και στρεσάρισμα

Για πάσης φύσεως τεχνικά θέματα που αφορούν τα ελαστικά, τη ζυγοστάθμιση και το Service μπορείτε να μας καλέσετε στο συνεργείο μας στο τηλ. 2510200570, ώστε να σας δώσουμε την κατάλληλη λύση σε κάθε προβληματισμό σας.

 

·   

 



« Επιστροφή




ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 30€
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
Σε 14 ημερολογ. ημέρες
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με πιστωτική κάρτα
© 2021 - 2022 motoracing.gr Κατασκευη eshop by infocus
Back To Top
48
gr
COOKIE DIALOG