ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 €
ΑΓΟΡΕΣ ΕΩΣ 12 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

 0,00€
ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ
  Το καλάθι σας είναι άδειο.
kymco
voge
benelli
keeway
kymco
voge
benelli
keeway
> Αρχική > Blog / MotoRacing > MOTO TIPS - SERVICE ΜΗΧΑΝΗΣ

Αλλαγή υγρών φρένων μηχανής - moto


15/12/2020
Αλλαγή υγρών φρένων μηχανής - moto

''Κάθε πότε πρέπει να αλλάζονται τα υγρά φρένων; Μπορείτε να το επιχειρήσετε οι ίδιοι ή χρειάζεται συνεργείο; Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις λύσεις που αναζητάτε.''

Το υγρό φρένων παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του συστήματος των φρένων σε μια μοτοσυκλέτα και επομένως στην ασφαλή οδήγηση. Ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν τη δύναμη που ασκείτε εσείς στη μανέτα του φρένου, στους τροχούς, αλλά και να λιπαίνουν τα διάφορα μέρη του συστήματος αποτρέποντας σκουριά κτλ. Δεδομένου ότι οι ιδιότητες του υγρού αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, μία τακτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μειώνεται σημαντικά η αποδοτικότητα των φρένων.

Αλλαγή κάθε 2 χρόνια

Ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που θα διανύσει μια μοτοσυκλέτα, το υγρό φρένων πρέπει να αντικαθίσταται το αργότερο κάθε δύο χρόνια περίπου, ανεξάρτητα από το αν «φαίνεται ακόμα καλό».  Ο λόγος για την τόσο περιορισμένη διάρκεια ζωής του, είναι το γεγονός πως μπορεί να απορροφήσει και να διαλύσει το νερό. Εκτός αυτού, το υγρό φρένων είναι υδροσκοπικό, δηλαδή προσελκύει υγρασία. Το σύστημα μπορεί να είναι σφραγισμένο, αλλά η υγρασία εισχωρεί και η παρουσία της θα προκαλέσει διάβρωση (σκουριά) και θα μειώσει το σημείο βρασμού του υγρού. Όταν συμβεί αυτό, τα φρένα χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια για να λειτουργήσουν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η αίσθηση της μανέτας ή του λεβιέ θα γίνει σπογγώδης. Στη χειρότερη, όσο και αν πιέζεται το χειριστήριο , η μοτοσυκλέτα δεν θα επιβραδύνει.


Τι να προσέξετε 

Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, το υγρό φρένων έχει σαν στόχο να μεταφέρει την πίεση που ασκείτε στη μενετά του φρένου, στα έμβολα του δισκοφρένου. Επειδή όμως όπως είναι γνωστό, στο σύστημα μπορούν να σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έτσι θερμαίνεται και το υγρό φρένων στο οποίο σχηματίζονται φυσαλίδες, με αποτέλεσμα εσείς να πατάτε το φρένο και η πίεση να χάνετε σε αυτές.

Καλύτερα να απευθυνθείτε σε συνεργείο


Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επέμβετε και μόνοι σας, χωρίς την απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων, όπως είναι η αντίστοιχη περίπτωση της αλλαγής λαδιών, όμως αυτή δεν είναι μία τέτοια περίπτωση, καθώς πολλά μπορούν να πάνε λάθος. Αρχικά, τα υγρά φρένων είναι τοξικά και καυστικά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα ή σε αλλά σημεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, εάν εισχωρήσει έστω και ελάχιστος αέρας, μπορεί να μειώσει δραματικά έως και 100% την απόδοση των φρένων.

Σε διαφορετική περίπτωση αν το επιχειρήσετε μόνοι σας καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ειδικό εργαλείο που κυκλοφορεί στο εμπόριο όπως αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα, το οποίο βέβαια μπορείτε να το προμηθευτείτε και απο το κατάστημά μας. Τέλος, ιδιαίτερη διαχείριση θέλει ακόμα και κατά την απόρριψη των χρησιμοποιημένων, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτή η περιβαλλοντικά και επιβλαβής για την υγεία ουσία να εισέλθει σε αποχετεύσεις ή κανάλια. Στη Γερμανία, μία τέτοια κίνηση τιμωρείται με 50.000 ευρώ πρόστιμο.


Ποιες προδιαγραφές να προτιμήσετε

Όπως και με τα λάδια κινητήρα, έτσι και εδώ, η επιλογή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες DOT για το υγρό φρένων, οι οποίες ξεχωρίζουν κυρίως στο σημείο βρασμού. Γίνεται διάκριση μεταξύ των επιμέρους κλάσεων τους σε DOT 4, 5 και 5.1. Οι τάξεις 4 και 5 είναι κοινές στην Ευρώπη, με τις περισσότερες μηχανές να χρησιμοποιούν υγρό φρένων DOT-4 και DOT-5.1. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση που αναμειχθούν υγρά φρένων με διαφορετικά σημεία βρασμού, επηρεάζεται η αρχική απόδοση του υγρού φρένων.

Σημάδια που δείχνουν άμεση αλλαγή


Όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό φρένων, η μοτοσυκλέτα μπορεί να το κάνει δειλά, μα προειδοποιεί. Αρχικά, τα φρένα παύουν να είναι όσο δυνατά είναι συνήθως, ενώ η μανέτα του φρένου πατιέται ευκολότερα, προβάλλοντας μικρότερη αντίσταση και αντιδρώντας με μικρή χρονοκαθυστέρηση. Ανησυχία να σας προκαλέσει και εάν ακούτε διάφορους θορύβους όταν φρενάρετε. Και στις δύο περιπτώσεις να απευθυνθείτε άμεσα σε συνεργείο.

Εαν δεν ξέρετε τι υγρά φρένων παίρνει η μοτοσικλέτα, το παπί ή το σκούτερ σας; Κάλεσε μας στο 2510200570 για να σας βοηθήσουμε!!!


Επίσης στο κατάστημα μας θα βρείτε ποικιλία υγρών φρένων από επώνυμους κατασκευαστές (FERODO, ENEOS, BEL-RAY, FUCHS SILKOLENE, HONDA και πάντα με γνώμονα τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές 
DOT 4 & DOT 5.1.


   



« Επιστροφή




ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
Για αγορές άνω των 30€
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
Σε 14 ημερολογ. ημέρες
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Με πιστωτική κάρτα
© 2021 - 2022 motoracing.gr Κατασκευη eshop by infocus
Back To Top
48
gr
COOKIE DIALOG